Les funcions dels músculs abdominals són:
- Mantenen el cos recte, en conseqüència, corregim la postura. No només en la nostra vida diària, sinó que també quan fem exercici. Això ens ajudarà a prevenir dolors d’esquena i possibles lesions.
- Ens ajuden a compensar el cos: el dolor lumbar que us esmentàvem abans, és degut en la majoria de casos a la falta de to muscular abdominal. Hi ha un desequilibri perquè la part posterior de l’esquena està massa tonificada (perquè s’enforteix directa i indirectament en fer certs exercicis). Pel contrari, l’abdomen no està tan enfortit. Per tant, per corregir aquesta descompensació, hem d’entrenar més l’abdomen per enfortir-lo. Si ho aconseguim, veurem com es redueixen els dolors lumbars.
- Estabilitzen el tronc: el tronc participa en la gran majoria d’exercicis que fem. Això permet que s’enforteixi i aconsegueixi un bon to muscular que ens ajudarà a transferir la força de manera segura, evitant lesions i més eficaçment.
- S’impliquen durant la respiració: la seva funció quan respirem és la de baixar les costelles quan exhalem.
- Ajuden a coordinar accions: quan volem fer una acció, els abdominals ens ajuden a coordinar el cervell, la medul·la i tot l’organisme.
- Permeten que ens inclinem i girem: els abdominals oblics interns són els encarregats de realitzar aquest moviment. Això sí, quan ens inclinem i girem, ho farem cap al mateix costat, per exemple, si contraiem l’oblic intern esquerre, girarem cap a l’esquerra.
- El múscul transvers lateral s’encarrega d’unir l’estructura abdominal, de subjectar els òrgans interns compactar el pes de l’estómac i també ajuda a equilibrar la columna.
- Ajuden a alliberar l’esquena: si tenim uns abdominals forts, quan agafem un pes ens ajudaran a descarregar l’esquena i que no hagi de suportar tot el pes ella sola. També reparteixen el pes quan esternudem, quan les dones donen a llum o quan anem al servei.
Els diferents músculs abdominals:
Recte abdominal: és un múscul gran i pla, el més superficial. Es troba entre les costelles i l’os pèlvic. En funció de la nostra genètica, es divideix en 3 o 4 bandes tendinoses.
Oblics: es divideixen en intern i extern. Els oblics externs són el múscul abdominal més gran. Ho trobem als costats del recte abdominal (des de les costelles fins a arribar a la pelvis).
Els abdominals interns són uns músculs més profunds, se situen per sota dels oblics externs. També se’ls coneix com a rotadors laterals inversos.
Transvers de l’abdomen: és el múscul abdominal més profund. Just per sota del recte abdominal i dels oblics. És una espècie de faixa o banda abdominal. S’activa quan fem una contracció cap a dintre (cap a la columna) i cap amunt (per sota de les costelles). Quan ho contraiem, es forma una concavitat en el melic.