AUTOCONFIANÇA: 10 CONSELLS PER MILLORAR-LA

autoconfianza

Una de les assignatures pendents que té la societat és millorar l’autoconfiança. No tenir suficient confiança en un mateix provoca dolor emocional i predisposa al fet que les persones actuïn com si no es fiessin de si mateixes. Això, provoca uns certs problemes, com per exemple que les altres persones els tractin com si necessitessin ajuda constantment.

Canviar aquesta situació és possible, per aconseguir-ho cal seguir aquesta guia que hem preparat amb 10 consells pràctics que són molt eficaços i fàcils de posar en pràctica. Vegem de quins es tracta:

Pensar en fred cada possible opció:

Un bon exercici és que cadascun es distanciï de la seva pròpia persona, que analitzi el que fa (com si es tractés d’un observador extern) per intentar reconèixer els actes i hàbits que fa que el perjudiquen.

Les persones que tenen l’autoestima baixa entren, en general, en un cercle viciós d’ansietat i falta de confiança en un mateix. Sortir d’aquest cercle és complicat si no es té un ferm propòsit.

Analitzar les situacions de manera externa ajudarà a veure el problema en tota la seva extensió i a decidir com actuar. Les decisions s’han de prendre en funció del que és millor a mitjà i llarg termini. Això sí, no s’ha de cometre l’error de triar la solució més còmoda.

Pensar des de la distància sobre els hàbits negatius:

Cal fer el mateix que en el cas anterior, posar distància per poder pensar amb claredat sobre un mal hàbit.

Tenir pensaments negatius impedeix que es tingui una imatge útil sobre un mateix. Tampoc cal tractar de tenir una imatge objectiva sobre un mateix perquè és impossible, però sí que la imatge que es té sobre si mateix ha de ser útil en la vida diària i en la presa de decisions que es fa.

Per poder fer-ho cal posar en pràctica l’atenció selectiva. Si no es té autoconfiança es veu tot en respecte a la nostra persona de forma pessimista, al final la persona se centra en el que li surt malament i es menysprea les que fa bé. Detectar els pensaments negatius i reconèixer-los fa que se’ls llevi importància i que la persona se centri en el que de veritat importa i en com pot millorar.

No cal comparar-se amb els altres:

És una cosa que tothom ha fet en algun moment de la seva vida, però cal deixar de fer-ho. Segurament quan una persona es compara amb una altra és perquè no la coneix realment. Avui dia tothom presenta el seu costat bo, ensenya les seves coses positives i intenta amagar les negatives, en conseqüència, es tendeix a pensar que tenen vides perfectes. Això és un error que cometem molts, però quan coneixen una mica més aquestes persones s’adonen que no és així, que ells també cometen errors i que no són perfectes.

No cal deixar que la publicitat influeixi l’autoestima:

La propaganda té un gran poder sobre la gent. Les agències de publicitat estan cada vegada més especialitzades perquè les empreses es puguin centrar en nínxols de mercat molt específics i per poder influenciar-los creant inseguretats. Especialment sobre les dones i la bellesa femenina.

Cal procurar mantenir la identitat sense que la publicitat l’enfonsi o la intenti canviar.

Procurar mantenir una bona salut:

L’autoconfiança és subjectiva, però per mantenir-la cal fer canvis objectius en la rutina. Cal fer exercici diàriament, seguir una dieta sana i variada i tenir una bona higiene. Quan el cos està bé, la ment també ho està, per la qual cosa cal cuidar la connexió cos-ment. Millorant aquests aspectes també millorarà la imatge que tenim de nosaltres mateixos.

Cal dormir correctament:

El descans és fonamental per moltes coses i també per a l’autoconfiança. Si no es descansa, s’acumula estrès i cansament la qual cosa afecta directament sobre la forma en la qual s’interpreten les coses, les decisions que es prenen i no es confia en un mateix.

És millor posar-se metes realistes:

Per millorar l’autoconfiança cal pensar accions que millorin l’autoestima. Cal aprendre a veure’s a un mateix de forma més amable. Per aquesta raó, tots els objectius que ens plantegem han de ser realistes i possibles d’aconseguir. De res serveix plantejar-se un impossible i fracassar, només per empitjorar l’autoconfiança. En canvi, si ens plantegem objectius que podem aconseguir i ho fem, a poc a poc anirà millorant la imatge que tenim de nosaltres mateixos.

Cal aprofitar cada situació per posar en pràctica l’après:

De res serveix saber com millorar la confiança en un mateix si no es comença mai a posar-ho en pràctica. Cada situació, per petita que sigui, és el moment perfecte per fer-ho.

A poc a poc ens sentirem més capaços i preparats per enfrontar-nos a qualsevol situació, sense por i amb més eines per gestionar-la.

Cal envoltar-se de gent positiva:

Envoltar-se de gent que ens vol i que transmet energia positiva ens inspira per intentar ser millors, per estimar-nos una mica més cada dia i per crear una base sòlida i estable d’autoconfiança. Tot el procés serà més fàcil i suportable, per aquesta raó, és un bon punt de partida.

Ajudar a qui ho necessiti:

Tothom necessita ajuda en algun moment, per aquesta raó cal ser amable, empàtic i ajudar en la mesura que sigui possible als altres. Ajudar fa que el que ajuda se senti millor amb si mateix, es diu que canvia dues vides, el que és ajudat perquè ho necessitava i el que ajuda perquè veu que té alguna cosa a oferir als altres i que ho fa.