El ritme circadià és l’oscil·lació de les diferents variacions biològiques per intervals regulars de temps. En altres paraules, és la regulació dels estats de son i vigília. Tot ésser viu el posseeix i per tant, varia entre uns i altres.
Aquesta regulació es fa de forma cronobiológica i homeostàtica. La primera s’encarrega de mantenir un equilibri, per exemple, si un dia dormim massa, s’encarregarà de que tinguem menys son a la nit. La segona fa que aquest cicle es sincronitzi amb el geofísic del planeta (de 24 hores). Així aconseguim dormir de nit i estar desperts i actius durant el dia.
La part de l’hipotàlem, situada al cervell, és l’encarregada de regular aquests cicles. Cal dir que els cicles de les persones són una mica superiors a 24 hores pel que cada dia hem d’adaptar-nos al de la Terra.
Aquesta adaptació la fem per la llum que perceben les cèl·lules que s’encarreguen d’aquesta funció, elles la perceben a través de la retina. Una altra forma de sincronitzar-nos amb el planeta és a través dels horaris que hem establert a nivell social.
Quan tot això funciona correctament aconseguim dormir i despertar-nos en els horaris que toca, podem descansar i fer vida normal. No obstant això, sota certes circumstàncies i en determinades persones, aquests ritmes es veuen alterats. Llavors apareixen els trastorns dels ritmes circadians.
Principals causes del ritme circadià
El rellotge intern biològic s’altera: desordena els cicles, els fa o bé molt més grans o bé molt menors del que haurien de ser (24 hores).
Error dels factors que ens fan sincronitzar el rellotge: com ara tenir contacte amb llum massa intensa que ens desperta abans del previst o no ens deixa dormir. O que els nostres horaris no coincideixin amb aquests cicles. Si no els podem sincronitzar, no podrem seguir el compàs del rellotge geofísic.
Quan forcem la manca de sincronització: passa quan treballem de nit o quan fem un viatge a un país amb moltes hores de diferència.
Detectar els símptomes quan tenim el ritme circadià alterat és molt fàcil. Notarem insomni a la nit i tindrem somnolència durant dia. Això ens impedirà seguir amb les nostres tasques de la vida quotidiana amb normalitat, causarà mal humor i fins i tot problemes de salut. Per això és molt important fer una bona prevenció.
Les millors tècniques per prevenir-ho
Mantenir una higiene el somni correcta: l’ideal és anar a dormir sempre a la mateixa hora, perquè el cos creï una rutina i li sigui més fàcil adormir-se. Evitar la llum blava dels aparells electrònics abans de dormir perquè ens manté desperts. Intentar dormir al menys 8 hores al dia, dormir massa o massa poc és perjudicial per al ritme circadià. Si ens costa dormir podem fer una mena de ritual cada nit com meditar, llegir una mica, prendre una beguda calenta o buscar alguna cosa que ens ajudi a relaxar-nos per agafar el son.
Regular els ritmes de son i vigília: això ho aconseguim fent coincidir l’estat de son i vigília amb les hores de sol i de nit de la terra, sempre que puguem perquè a vegades per la nostra feina no és impossible.
Si notem que el nostre ritme circadià s’ha alterat i que ens costa massa mantenir els cicles de vigília i son, és recomanable anar al metge. Ell ens ajudarà a trobar la millor solució per a aquests casos. És important aconseguir regular-los perquè de no fer-ho ens dificulten la vida i ens causen altres problemes de salut.