SAPS QUÈ ÉS EL TRASTORN AFECTIU ESTACIONAL?

El trastorno afectivo estacional

 

El trastorn afectiu estacional (TAE) és una forma de depressió que passa en una determinada època de l’any, generalment a l’hivern. Aquest trastorn afecta a moltes persones a tot el món, causant símptomes que poden variar en intensitat, des de sentiments lleus de tristesa fins a una depressió severa que impacta la vida diària.

QUÈ ÉS EL TRASTORN AFECTIU ESTACIONAL?

És un tipus de depressió que es repeteix en cicles estacionals. La majoria de les persones que experimenten TAE comencen a mostrar símptomes en la tardor i continuen fins als mesos d’hivern, encara que també pot passar a la primavera o estiu. La disminució de la llum solar durant els mesos de tardor i hivern es creu que és un factor desencadenant clau.

CAUSES DEL TRASTORN AFECTIU ESTACIONAL

Les causes exactes del trastorn afectiu estacional no són completament compreses, però hi ha diversos factors que poden contribuir al seu desenvolupament:

Canvis en la llum solar

La reducció de la llum solar pot causar una disminució en la serotonina, un neurotransmissor que afecta l’estat d’ànim, la qual cosa pot portar a la depressió.

Ritme circadiari

La disminució de la llum solar també pot alterar el rellotge biològic del cos, o ritme circadiari, la qual cosa pot portar a sentiments de depressió.

Melatonina

Els canvis en la temporada poden afectar l’equilibri de melatonina del cos, que juga un paper en els patrons de somni i estat d’ànim.

SÍMPTOMES DEL TRASTORN AFECTIU ESTACIONAL

Els símptomes del trastorn afectiu estacional poden variar de persona a persona, però els més comuns inclouen:

  • Sentiments persistents de tristesa o depressió
  • Pèrdua d’interès en activitats que abans eren plaents
  • Canvis en l’apetit, especialment antulls d’aliments rics en carbohidrats
  • Augment de pes
  • Somnolència excessiva
  • Falta d’energia
  • Dificultat per a concentrar-se
  • Sentiments de desesperança

DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT

Diagnosticar el trastorn afectiu estacional implica un procés detallat que inclou l’avaluació dels símptomes, la història clínica i, en alguns casos, qüestionaris especialitzats. Un diagnòstic correcte és essencial per a determinar el tractament adequat.

Opcions de tractament per al trastorn afectiu estacional

  • Teràpia de llum: També coneguda com a fototeràpia, aquesta tècnica utilitza una caixa de llum especial que imita la llum natural del sol, ajudant a equilibrar els nivells de serotonina i melatonina en el cos.
  • Medicaments: Els antidepressius poden ser efectius, especialment si els símptomes són severs. És molt important que siguin prescrits i supervisats per un professional de la salut.
  • Psicoteràpia: La teràpia cognitiu-conductual (TCC) és una forma efectiva de tractament que ajuda les persones a identificar i canviar els patrons de pensament negatius i comportaments relacionats amb la depressió.

CANVIS EN L’ESTIL DE VIDA

A més dels tractaments mèdics, fer uns certs canvis en l’estil de vida pot ajudar a alleujar els símptomes del trastorn afectiu estacional:

  • Augmentar l’exposició a la llum natural: Passar temps a l’aire lliure durant el dia, fins i tot quan el clima és ennuvolat, pot ser beneficiós.
  • Exercici regular: L’activitat física regular pot ajudar a millorar l’estat d’ànim i reduir l’estrès.
  • Dieta balancejada: Mantenir una dieta saludable pot ajudar a manejar els antulls de carbohidrats i prevenir l’augment de pes associat amb el TAE.

PREVENCIÓ DEL TRASTORN AFECTIU ESTACIONAL

Encara que no sempre és possible prevenir el trastorn afectiu estacional, existeixen mesures que poden reduir el risc de desenvolupar aquest trastorn. La planificació anticipada i la implementació d’estratègies d’afrontament abans que comencin els mesos de tardor i hivern poden marcar una diferència significativa.

Preveure els canvis estacionals: Estar conscient dels patrons personals i anticipar els mesos en què els símptomes solen aparèixer.

Mantenir una rutina diària: Mantenir una rutina regular de somni, exercici i dieta pot ajudar a estabilitzar l’estat d’ànim.

Buscar suport social: Mantenir-se connectat amb amics i familiars pot proporcionar un sistema de suport emocional.

REFLEXIÓ

El trastorn afectiu estacional és una condició real i tractable que afecta moltes persones durant unes certes èpoques de l’any. Comprendre les seves causes, símptomes i opcions de tractament és important per a manejar els seus efectes i millorar la qualitat de vida. Si sospites que podries estar experimentant TAE, no dubtis a buscar l’ajuda d’un professional de la salut mental. Amb el suport adequat, és possible superar els desafiaments que presenta aquesta condició i trobar maneres de gaudir de totes les estacions de l’any.